Weekly Photo Challenge: Foreign

Veckans fotoutmaning, WordPress Photo Challenge, är Foreign – utländsk; främmande. Jag har valt en skylt från ett tempel i Tibet. Den är både utländsk och mycket främmande. Jag förstår inte dess inskription, men texten är mycket vackert skriven.

Språk ingår i allra högsta grad i mitt dagliga arbete – och naturligtvis har jag en kärleksrelation till ämnet. Språk är fantastiskt – vad gjorde vi utan det? Tyvärr pågår en ständig språkdöd i världen. Den är våldsamt accelererande och en del forskare tror inte att vi har mer än kanske en handfull kvar inom några årtionden. Det finns många anledningar till att ett språk dör ut. En av dem är att ett större land tar över ett mindre och utövar söndrande makt genom att förbjuda det inhemska språket i skolor och att invånarna till exempel inte får något  arbete om man inte behärskar de nya härskarnas språk. Vi såg mycket av detta i Tibet.

Vad som händer är att med det gamla språket dör också kunskap och historia, om traditioner och sedvänjor, geografi och natur med mera. Kunskap som aldrig kan fås tillbaka. Jag tror också att ett folks innersta själ till slut går förlorad.

As I work with languages – I believe in the enigma of every single language on Earth. Many languages are also very beautifully written, with beautiful letters or ”pictures”. Sadly there is a huge loss of languages every decade, and some scientists believe that a hundred years from now there will only be a few ”living” languages left. (Maybe 5-10)

The reasons why languages are dying are many, but one of them is an old way of ruling over others – a way of conquering another country and its inhabitants, oppressing the native people and making them obedient. For example, when you are not allowed to work or get a job if you do not speak or read the language of the rulers/oppressors. Maybe you cannot buy things in every store anymore…. In school, your own language is no longer on the agenda and suddenly your name, address and phone number are only written in the oppressors language.

In Sweden, we discriminated the Laplanders long ago, and also the Finlanders. They had to learn only Swedish at school and were not allowed to use their native language. What actually happens when you do not use your native tongue daily and with more people than your own family, your language will slowly die. What dies with it are many valuable things, history that never can be restored to the world. Facts about how life was lived in the old days, traditions in your community and words for many things and rituals that the ”new” people do not have.

We saw much of this in Tibet, and many people could bear witness of this too.

I´m happy to have met so many wonderful people up there in the Himalayas, and even if I´ll never see them again, the people and their dreams are for ever with me. My children have sworn they will someday learn the old Tibetan language… It´s of foreign and eternal beauty.

Tibetansk skylt ovanför ingången till ett tempel

13 reaktioner på ”Weekly Photo Challenge: Foreign

 1. Pingback: Weekly Photo Challenge: Foreign… » The Blog Farm

 2. Hej !
  Så sant det du skriver om språk….
  Fast jag inte är så gammal så var det så när jag började skolan att jag inte fick prata mitt ”språk”… Då så pratade jag bara jämtska och dte passade sig inte. Fick därför lära mig rikssvenska, som tur är så har jag ändå bevarat mitt första ”modersmål” ;).
  Maria

  • Intressant! Jag fick inte prata skanska heller utan fick jobba bort en del ord och uttryck. Inte minst diftongerna: au till exepel. (Nu blir det bara a;n och o:n har i texten eftersom jag sitter i Madrid med en hotelldator…) Men min skanska kommer tillbaka helt och fullt nar jag pratar med mina foraldrar. I skolan har jag ocksa kommit tillbaka till mycket skanska eftersom jag jobbar i smaland och de talar ju sin smalandska! Skont att vi kunnat behalla vart sprak!

 3. Pingback: Weekly Photo Challenge: Embracing the World – Foreign (2) « What's (in) the picture?

 4. Pingback: Weekly Photo Challenge: Foreign « What's (in) the picture?

 5. Pingback: Weekly Photo Challenge: Back that Foreign Truck Up in Here | Humbled Pie

 6. Pingback: Weekly Photo Challenge: Foreign… | Mirth and Motivation

 7. Lovely post and very relevant!
  My biggest worry is that my mother tongue – a scriptless dialect from South India – will soon become extinct. Our grandchildren nor those of my two siblings speak it anymore!

  • I´m so sorry to hear that! I´m afraid we are loosing so many things important in life this way. No one has a solution, though. Sadly it´s the scriptless languages that are in the utmost danger first. Let´s hope people get more aware of this and consider it as a problem to do something about – not only to accept that it´s happening.

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.