Här och nu

Författarna tacklar miljöfrågan – DN.SE.

Det finns mycket av intresse att botanisera bland. Det är en konst att hitta rätt grepp på miljöengagemanget. Så fungerar vi människor, att vi inte orkar höra och ta in hur mycket som helst. Vi stänger av och slutar lyssna.

När konstnärer och författare ger sig in i miljödebatten får de oss att se den ur ett annat perspektiv. En konstnärs uppgift, förvisso, men det är i högsta grad vad vi vanliga människor behöver för att inte duka under av alla negativa rapporter om läget på vår planet. Jorden – den enda vi har.

Varför inte ironi? Jonathan Franzen gör ett försök med det miljömedvetna paret som vill så väl men hamnar så fel, i sin roman Frihet. En annan svensk, Tomas Bannerhed, väver in den mytiska rördrommen i sin roman Korparna – som handlar om fåglar och sammanbrott. Värda att titta närmare på båda två, tror jag.

Själv gjorde jag ett litet test på nätet som ska visa hur många jordklot vi skulle behöva om jag fortsätter leva som jag gör nu. Resultatet visar att jag lever som om tre planeter Jorden fanns. Vi var några stycken, kanske ett tjugotal medvetna personer, som gjorde testet. Jag hamnade i underkant av det totala resultatet.

Så märkligt är vi konstruerade att första reaktionen blir att slå sig lite för bröstet – resultatet blev ju ganska ”bra”! Jag är inte sämst. Någon hundradels sekund i alla fall. Sen – Jorden är vårt enda hem. Hur ska jag kunna leva upp till det?

Svaret är att jag måste. Nu.

2 reaktioner på ”Här och nu

  1. …håller med dig, killar e inga intrigerande varelser som de tyvärr e om man jobbar med kvinnor…fick en väldigt fin kommentar av min chef en gång när de var struligt på jobbet med skitsnack å annat som de blir när de dras till sin spets….hon sa att jag var för manhaftig för att jobba med kvinnfolket…vad hon menade var att jag sa vad jag tyckte men inte på något elakt sätt MEN de fixar inte damerna….man ska helst snacka skit bakom ryggen å när de kommer fram till den berörda så blir de sura miner ett tag å sen ger de sig…Först blev jag sur när hon sa så och ifrågasatte men de var en positiv grej från hennes sida och hoppades att andra oxxå kunde vara raka å framförallt ärliga….
    Jag vet inte varför jag har så svårt att lyssna på en talbok men de e kanske samma där koncentrationen att bara lyssna infinner sig inte….jag kan ögna igenom daxtidningen men inte mer…trist för jag har inte läst en bok sen jag slutade plugga på en trädgårdsutb. -04 och de har varit en sorg att inte kunna läsa någon inspirerande bok…hoppas du får en fin dag med dina fyrbenta vänner!! Kramiz

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.