Rosor, pingviner – och två glaciärer

Från Lambton Quay kan man ta cable car upp till Wellington Botanic Garden (1868, 25 ha). Man besöker gärna Lady Norwood Rosegarden (1953), som är en dröm av 106 formella rosenrabatter – och mer därtill. Här samsas gamla favoriter och spännande nykomlingar, men tyvärr är en del utan namnskylt. En vandring här är en njutning för alla sinnen, och resten av promenaden ner till stadens brus går i ett drömskt och stilla rus.

Eyepaint

DSC_1028_xl

Blue Moon

DSC_1027_xl

Namnlös skönhet

Marine Drive räknas som en av Nya Zeelands vackraste kustvägar. Från Oriental Bay in och ut ur flikiga vikar längs den yttre kusten mot Cooks sund och tillbaka till stadskärnan igen tar det några timmar – men det är väl spenderad tid. Man passerar bland annat Miramar, där Peter Jackson och filmteamet har sina studios. Filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens trilogi Sagan om Ringen och senare King Kong har befäst begreppet ”Welliwood” om Wellington. Filmindustrin har vuxit sig mycket stor här, och aktuellt är just nu  inspelningen av The Hobbit. Vi fick för övrigt besöka Hobbiton med alla inspelningsdetaljer kvar. Bilder visas för hugade när jag kommit hem…

Längs Marine Drive, Wellington

Wellington Airport ligger också längs vägen, en golfbana samt Wellington Zoo. Det naturliga djurlivet är härligt påtagligt. I vikar som till exempel Lyall Bay leker delfiner väl synliga från stranden, och i Breaker Bay möts man av skylten ”Slow Down! Penguins Crossing” Dvärgpingviner kan ses gå över vägen för att vandra vidare in under lämpligt hus och häcka där. Vi hade dock inte turen att få se några den här dagen. (En snabb tanke skänks åt alla sverigeturister som hoppas få se älg…)Däremot skymtade vi Sydöns snöklädda berg tvärsöver sundet.

Inga dvärgpingviner idag…

Interislander tar oss till Sydön för att köra vidare mot glaciärerna och Fiordland. Här möts man av ett helt annat landskap. Från charmiga Picton och söderut längs västkusten  och Southern Alps är scenerierna fantastiska. Långa sandstränder med rullande blågröna vågor – och inte en människa syns till. Regnskogens trädormbunkar och cabbage trees går ända ner till stranden. Om morgonen vaknar vi till koltrastsång, tui och bellbirds. På vandringarna svingar sig fantails som fullfjädrade akrobater i trädkronorna. Omöjliga att fånga på bild…

En av alla ormbunksarter i den fantastiska regnskogen

”Land of ferns”. Inte för inte benämns Nya Zeeland så. Otaliga arter växer bara längs vägen, och väl inne i regnskogen kan du inte räkna dem alla. En av de vackraste ändå är den största trädormbunken som kan bli 20 meter hög. Silver fern är en symbol för landet precis som kiwifågeln. Överallt flyger den på fanan för rugbylaget All Blacks.

Mount Cook är landets högsta berg, nästan 3800 meter över havet. I Westland National Park ligger 19 toppar över 3000 meter. Två berömda glaciärer drar turister hit: Franz Josef Glacier och Fox Glacier. Vi vandrade upp till båda, och det var mödan värt. Mest fantastiskt är att ingen annanstans på jorden går en glaciär ända ner till till regnskogen!

Lake Matheson

Lake Matheson

Nu vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

En reaktion på ”Rosor, pingviner – och två glaciärer

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.