Familjen Persson i främmande land

I går kväll tittade vi på Johan Palmgrens dokumentär ”Familjen Persson i främmande land”. Den handlar om hur Pelle Persson, från lilla Ballingslöv här i Skåne, som ung for ut i världen och hamnade i Pakistan i 40 år. Där gifte han sig och fick två döttrar. Hans sätt att uppfostra dem till fria kvinnor stämde inte överens med det gängse sättet att uppfostra flickor på i Pakistan och när släktingar hotade att tända eld på flickorna bestämde han sig för att flytta tillbaka till Sverige med sin familj för en tryggare framtid. Men ingenting blir som de tänkt sig.

Det här är en film som alla skulle ha glädje och nytta av att se. Den handlar om hur svårt det är att bryta upp och byta livsmiljö så totalt och hur mycket familjen betyder i livet. Och det handlar om den vanliga, lilla människan och våra grundläggande rättigheter till ett värdigt liv. Vi ser hur krånglig byråkratin är i Sverige och hur svårt det kan vara att komma in i gemenskapen med alla oskrivna regler som finns. Pelle har till exempel inte använt någon klocka på 40 år…

Klicka på länken och se trailern! http://www.moviezine.se/video/205099

Yesterday we watched the documentary about the Perssons who had lived in Pakistan for 40 years, and how the father, Pelle (actually from a little village close by where we live), seeing his two girls being dangerously threatened because of their western upbringing, now decided to return to his home country for a more safe and secure life for them. Their dreams do not that easily come true and Sweden is not the Sweden he left forty years ago. Bureaucracy and hidden agendas are not easily managed, and the language is difficult for his wife. Pelle has not even used a watch for more than 40 years – and Time is everything here in Sweden. Nothing really comes out the way they had hoped…

This is a documentary everybody should see. It’s about life and how difficult it is to break up even if you must. It’s about how much your family means and about human rights, but also about all the obstacles you have to face with a totally different lifestyle.

Click the link and see the trailer! http://www.moviezine.se/video/205099

11 reaktioner på ”Familjen Persson i främmande land

 1. Jag har hört om den här filmen tidigare. Gick den på svt? I så fall kanske den går att se i efterskott – det verkar vara ett bra tips.

  • SvT2. Den går i repris ett antal gånger såg jag, så det går säkert bra. Den är gjord med värme, men en del retar sig på vårt språk kanske…Skånskan. Jag läste någon recension som talade om ”bonnigheten” och blev lite beklämd. Då har man missat andemeningen med filmen.

   • Bra, det ska jag försöka pricka in. Jag ser sällan teve, det blir inte av.
    Det finns en utbredd stockholmschauvinism i media, som yttrar sig bl a i föraktfulla kommentarer om dialekter. Bättre i Norge, där man insett att det är något som berikar.

 2. Sounds really interesting and eye opening. Sometimes the new land is not very welcoming (although they might claim to be so) and learning the language and finding a job may be quite difficult.

 3. Looks like a fascinating documentary. Cross cultural issues are never easy. I wonder if the father imagined when he first went to Pakistan that he would one day return to Sweden?

  • I don’t think he really did. He was a wandering soul, and he loved Pakistan. If it hadn’t been for the danger his girls were in I guess he’d never had returned. My husband comes from the same village in Skåne and went to school with Pelles younger brother!

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.