”Dagens i-landsproblem”

Video – Breaking News Videos from CNN.com.

Lyssna på min gamla idol Annie Lennox (Eurythmics) i ”Connector of the Day”. Hon talar om sitt engagemang för mänskliga rättigheter, och för kvinnor, och om hur allvarligt AIDS slår mot dem och deras barn i Sydafrika.

Hon berättar om hur hon själv vaknat upp, bland annat genom att lyssna på Nelson Mandela. Det kan tyckas att vi hört detta många gånger förut – men vi kan aldrig höra det nog mycket!

HUR BRA VI HAR DET i västvärlden. Vi lever i en bubbla.

Hur ungdomar och vuxna sysslar med kläder och utseende, med reality TV,  film och musik. Hur vi tar all sjukvård och andra nätverk för givna. OK, säger Lennox, men, om du aldrig engagerar dig i vår värld och vårt samhälle – då lever du inte mycket till liv.

Se kvinnorna och barnen i utvecklingsländerna, hur de många gånger ensamma mammorna får försöka klara sig och sina många barn – en dag i taget. Svåra sjukdomar, ingen utbildning, ingen status i manssamhället. Medicinen är, enligt Lennox: Mer utbildning. Om man vet sina rättigheter kan man organisera sig och driva igenom saker. Se på till exempel Egypten, med flera arabländer, som försöker bryta med den gamla ordningen. Kvinnor spelar en stor och viktig roll där. Ju fler som engagerar sig och kräver lika rättigheter, desto fortare kan demokrati och en mer jämställd värld bli verklighet.

Så, engagera dig! Var bara beredd på att det blir för livet! De flesta människor kan engagera sig i alla fall korta stunder och få något gjort. Försök se bortom ”dagens i-landsproblem”, och var med och uträtta någonting – sätt ditt avtryck! Du vet inte om du får mer än en chans här på jorden. Framför allt:

KOM UT UR DIN BUBBLA!

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.