Livsfarligt rovdjur – bekämpa din fobi

Praying mantis är det engelska ordet för bönsyrsa. Ett litet djur som både har ett fascinerande utseende och är ett effektivt rovdjur. Den väntar in sitt byte och slänger sedan fram sina hullingförsedda framben med vilka den naglar fast bytesdjuret. Därefter kalasar bönsyrsan direkt på sitt offer – medan det ännu är levande.

Kvick men fastnade i ett klick

Utan att kunna luta mig mot någon vetenskaplig undersökning tycker jag mig märka ett ökat antal fobier för insekter – hos såväl vuxna som ungdomar. Gruppen insekter är ju väldigt stor och därmed blir det svårt att undvika dem i vårt liv här på jorden. Men, det finns bot.

Enklast för de flesta är att försätta sig i situationer där man måste konfronteras med dem. Så småningom blir man på detta sätt av med fobin och livet blir mycket enklare. Spindlar och kackerlackor är exempel på djur med ett för mig obehagligt rörelsemönster. Min vistelse, 1986 i Nepal, i stråhydda med stampat lergolv och taket fullt med spindlar gjorde susen.

4 reaktioner på ”Livsfarligt rovdjur – bekämpa din fobi

  1. Det viktiga tror jag är att få andra att förstå att en insekt är en individ som har ett eget liv, och att se det vackra hos varje individ. Med barn pratar jag ofta om att alla djur har en mamma och pappa, då ser de på djur och insekter på ett mer empatiskt sätt.

  2. Jag som tyckt att ormar varit ganska läskiga i många år träffade på en mjölksnok hemma hos en bekant…första ormen jag hållit i men blev så förtjust i henne så hon flyttade hem till mig under ett års tid…hon var både vacker och trevlig att ha att göra med…pluggade under den tiden och ofta så hade jag henne i famnen och hon boade in sig i tröjan

    • Vilken härlig story! Visst är det fantastiskt när man själv lyckas övervinna saker! Man växer och utvecklas. Det är så gott att lyckas! Ormar tillhör de djur som många tycker är obehagliga. Oftast är det orm eller spindel som gäller. Sällan båda.Tyvärr är jag inte helt av med spindelproblemet, men nästan.

Halva verket är läsarens - så, vad säger Du? As the second half is the reader's - I'd love to have Your line!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.